Cornflakes Madu Aidilfitri

Thursday, September 25, 2008

Bahan-bahan
300g bijirin emping jagung
100g mentega
60g madu
30g gula kastor

Cara Membuat
1. Cairkan mentega di dalam kuali.
2. Kemudian campurkan madu dan gula kastor.
3. Kacau sehingga larut dan angkat.
4. Masukkan bijirin emping jagung dan gaulkan bersama adunan yang telah dilarutkan tadi.
5. Gaul sehingga ia menjadi sebati.
6. Masukkan ke dalam cawan kertas.
7. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 170℃selama 10-12minit.

Ingredients
300g cornflakes
100g butter
60g honey
30g castor sugar

Method
1. Melt the butter in a pan.
2. Add honey and castor sugar.
3. Ensure even mixing, then add cornflakes.
4. Again, ensure even mixing.
5. Put into paper cups and bake for 10-12mins @ 170℃

NOTES.
(1) Its best to use Nestlé cornflakes.
(2) Adding more honey makes it stickier and sweeter.

From Nona November 2005.

0 comments: